post image

Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από 13 Ιανουαρίου 2014

Από την 13 Ιανουαρίου του 2014 ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ, που εφαρμόζεται στην παροχή αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθεί από 18% έως 19%.

Επιπλέον, ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ, που ισχύει στις υπηρεσίες εστίασης και τροφοδοσίας, τουριστικά καταλύματα και για τη μεταφορά των επιβατών εντός Κύπρος, θα  αυξηθεί από 8% σε 9%.

Οι μειωμένοι συντελεστές των 5% και 0% θα παραμείνουν οι ίδιοι.

Φυσική καταμέτρηση αποθεμάτων – όλα τα υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα που επηρεάζονται από την αλλαγή του κανονικού συντελεστή του ΦΠΑ θα πρέπει να προβούν σε φυσική καταμέτρηση των αποθεμάτων τους (εκτός αν χρησιμοποιείται ηλεκτρονικό σύστημα καταμέτρησης) μέχρι το κλείσιμο των εργασιών τους στις 12 Ιανουαρίου 2014. Η καταμέτρηση των αποθεμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τις αξίες όσο και τις ποσότητες . Η τελική κατάσταση καταμέτρησης αποθεμάτων θα πρέπει να διατηρείται για περίοδο 6 ετών. Για σκοπούς Φόρου Εισοδήματος η καταμέτρηση πρέπει να γίνεται κατά το τέλος του έτους.

Αλλαγές Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Από την 1η Ιανουαρίου 2014, το ύψος των εισφορών κοινωνικών ασφαλίσεων που καταβάλλονται από τον εργοδότη και τον υπαλλήλου θα αυξηθεί από 6,8% σε 7,8% επί του ακαθάριστου μισθού του υπαλλήλου.

Με βάση τους νέους κανονισμούς που εκδόθηκαν με βάση τη νομοθεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κάθε εργοδότης υποχρεούται να εκδώσει Βεβαίωση Έναρξης Απασχόλησης Μισθωτού. Η Βεβαίωση αυτή θα πρέπει να συμπληρωθεί για κάθε νέο υπάλληλο που έχει αρχίσει απασχόληση την ή μετά τις 17 Δεκεμβρίου 2012.

Η Βεβαίωση είναι διαθέσιμη από το γραφείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αποτελείται από τρία αντίγραφα- ένα λευκό, ένα ροζ και ένα κίτρινο αντίγραφο. Μόλις συμπληρωθεί η Βεβαίωση από τον εργοδότη, θα πρέπει να υπογραφεί από τον εργοδότη και τον υπάλληλο. Η Βεβαιώσεις θα πρέπει να αριθμημένες σε διαδοχική σειρά και τα αντίγραφα φυλάσσονται ως εξής :

• Κίτρινη βεβαίωση- πρέπει να φυλάσσεται από τον υπάλληλο.
• Λευκή βεβαίωση- πρέπει να αποστέλλεται στο Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων όχι αργότερα από το τέλος του μήνα από την ημερομηνία έναρξης απασχόλησης του υπαλλήλου.
• Ροζ βεβαίωση- πρέπει να φυλάσσεται από τον εργοδότη.

Αύξηση Έκτακτης Εισφοράς μισθών εργοδοτουμένων, συνταξιούχων και αυτοτελώς εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα

Από την 1η Ιανουαρίου 2014, η έκτακτη εισφορά μισθών εργοδοτουμένων, συνταξιούχων και αυτοτελώς εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αυξάνεται ως ακολούθως-

Μηνιαίος μικτός μισθός € Ποσοστό
<1.500 0%
1.500-2.500 2,5% με ελάχιστο ποσό €10
2.500-3.500 3%
>3.500 3,50%

Taxation Information

Περισσότερες πληροφορίες για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας >